tiistai 26. tammikuuta 2010

Etsitään esineitä

Ylökk järjesti esine-etsintäluennon, jonka veti Mia Sandelin. Osallistuin aktivointiryhmään, jossa ei ole kisatavoitteita (käppänällä ei ole pk-oikeuksia), mutta halutaan opettaa koiralle uusia juttuja. Luennon jälkeen harjoittelemme kotona ja parin viikon päästä mennään kokeilemaan hommaa käytännössä.

1. harjoitus, 24.1.
Heitin sukkaa pari kertaa sisällä ja kehotin hakemaan. Papu hakee innoissaan ja tuo tohkeissaan, välillä pudottaa, välillä antaa sukan käteen. Palkkana kehut.

Sukka mukaan lenkille. Pudotin kaksi kertaa jälkeemme. Olin hämmästynyt: "Voi ei, nyt se putosi jonnekin! Papu hae!" Papu lähtee etsimään nenällä, näkee pian mustan sukan lumisella kävelytiellä ja juoksee vauhdilla hakemaan; tuo hienosti, mutta pudottaa eteeni. Palkkana kuivamuonanappuloita ja isot kehut.

2. harjoitus, 25.1.
Vein käytetyn tunnarikapulan makuuhuoneeseen viltin alle lattialle. Papu odotti aulassa. Annoin hae oma -käskyn perusasennossa. Lähtee nopeasti, nenä käy jo juostessa. Kiertää vilttiä, kaivaa kapulan esiin. Tuo hienosti, luovuttaa anna-käskyllä. Palkkana kehut.

Vein kapulan nurkan taakse villatakin alle. Lähtee nopeasti. Nenä käy. Kiertää takkia. Lopulta haukkaa kiinni kapulaan takin läpi ja tuo myös takin mukanaan :D Palkkana kehut.

3. harjoitus, 26.1.
Lenkillä pudotin avaimenperäheijastimen mutkan taakse jälkeni rinnalle. Oli sattunut tippumaan lähelle penkkaa ja peittymään aika hyvin lumellakin niin ettei kovin helposti näkynyt. Kävelimme parikymmentä metriä eteenpäin, kun totesin Papulle: "Oho, nyt se putosi. Mennään etsimään. Hae!" Papu lähti höösäämään edes takaisin tiellä, kävi haistamassa kaikkea, mikä pilkisti lumesta. Onneksi olin pudottanut esineen mutkan taakse. Yhtäkkiä se otti hajun maasta (huomasin, että se oli minun kengänjälkeni) ja lähti seuraamaan sitä tarkasti. Pian olimmekin esineen kohdalla, jonka se poimi nopeasti suuhunsa ja toi minulle. Kyllä olin riemuissani ja kyllä sitä oli Papukin! :)

Olen kuulemma tietämättäni harjoitellut jotain muuta osiota palveluskoirakokeesta, mutta ei se haittaa, sillä tästä taidosta meillä on todennäköisesti eniten hyötyä käytännössä.

Nyt aletaan harjoitella kanttarellien etsintää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti