maanantai 22. heinäkuuta 2013

Lena Dankerin näyttelykoulutus

Nahkacollie-ihmiset järjestivät Hankasalmen Revontulessa viime torstaina näyttelykoulutuksen ja luennon koirien rakenteesta. Kouluttajana oli ulkomuototuomari Lena Danker. Dankerilla ei ole ilmeisesti arvosteluoikeuksia kääpiösnautseriin, koska nimi oli täysin outo. Hän kasvattaa ja harrastaa lammaskoiria. Halusin ehdottomasti osallistua, kun kerrankin jotain järjestetään täällä eikä matkaa meiltä ole kuin muutama kilometri.

Ennen päätöksentekoa, osallistunko Sutin kanssa vai ilman, googletin tuomarin nimen. Haku johdatti mm. muutamaan keskusteluun, jossa arvosteltiin Dankeria: hän oli mm. huomauttanut jossakin näyttelyssä useita esittäjiä koiran liian pitkistä kynsistä ja liian tiukalla hihnalla esittämisestä. Minun mielenkiintoni ja arvostukseni vain kasvoi! Kerrankin tuomari, joka uskaltaa huomauttaa koiran huonosta kohtelusta kehässä tai kehän ulkopuolella.

Päätin osallistua Sutin kanssa, jotta oppisin paremmin sen esittämistä. Varsinaisesti en oppinut koiran esittämisestä mitään, mutta Sutista opin sitäkin enemmän.

Koiran rakennetta käsitelleen luennon jälkeen mittailin Sutin kulmauksia ja etu- ja takaosan mittasuhteita. Tulin siihen tulokseen, että Sutilla on ihan aavistuksen lyhyt olkavarsi, mutta muuten kaikki mitat ovat oikeat. Danker oli kanssani samaa mieltä. Hänen mielestään Sutilla on erinomaiset mittasuhteet eikä olkavarsi ole vielä ollenkaan häiritsevän lyhyt kuten useilla samanrotuisilla alkaa jo olla. Hän myös huomasi, että Sutin etuosa on hivenen/aavistuksen pysty, mutta sekin on erinomainen tämänrotuiselle eikä häiritse liikkumista. Hän myös kehui Sutin erinomaista rintaa, jota ei voisi olla, jos etukulmaukset olisivat kovin avoimet. Takakulmauksetkin ovat erinomaiset. Koska rodussa pyritään neliömäisyyteen, ei ole mahdollistakaan saada aikaan saksanpaimenkoiramaisia kulmauksia, mutta Sutilla ne ovat kuitenkin jo aika lähellä.

Tämä antoi uskoa siihen, että Sutin rakenne saattaisi kestää agilityn tuomat haasteet. En toivo mitään muuta kuin, että se saisi viettää terveen elämän, enkä halua rikkoa sitä ymmärtämättömyyttäni. Agilitykoiran takajalan on syytä olla hyvin kulmautunut, jotta se olisi kuin jousi. Jotta koira pysyisi muutenkin terveenä, myös etupään pitää olla samalla tavalla kulmautunut kuin takapään.

Luento pidettiin rantarakennuksessa, johon ei saanut viedä koiria sisälle. Parkkipaikalle oli pitkä matka, joten koiria pidettiin terassilla häkeissä. Suti oli häkissä rauhallinen eikä haukkunut tai vinkunut, vaikka toiset sitä tekivätkin. Kun tauolla osa porukasta tuli tupakalle terassille (miksi mennä kauemmaksi, kun kerran sataakin :( ), lähdin ulkoiluttamaan Sutia vesisateeseen, koska en halunnut sen joutuvan pilaamaan hajuaistiaan ja hyvähän sitä nyt on muutenkin liikuttaa välillä, kun joutuu olemaan pienessä häkissä pitkiä aikoja. Tällaisissa asioissa näkee kyllä näyttelyväen tavat. Ei minulla kovin paljon seuraa ulkoilemassa ollut, mutta tupakalla kyllä norkoiltiin isolla porukalla...

Luennon loppupuolella oli vapaampaa keskustelua näyttelyistä ja siellä toimimisesta. Olin järkyttynyt, millaista touhu voi olla! Onhan minulla toki omiakin kokemuksia jo, mutta että se on noin laajamittaista ja erirotuja koskevaa. Toisten ihmisten huomioon ottaminen on muutenkin kärsinyt jonkinlaisen inflaation koko yhteiskunnassa, mutta miksi koiriakaan ei kohdella hyvin.

Ohitustilanteissa Suti meni hienosti ohi, kun annoin ohi-käskyn. Se ei myöskään provosoitunut, vaikka joku yritti rähistä tai hyökkäillä. Se tapasi ensimmäisen kerran elämässään kaksi mopsia ja kesti upeasti niiden tutustumisrituaalit röhkimisineen ja jäykkine häntineen. Sillä on aivan upea luonne! Toivottavasti tähän ei muutosta tulekaan eikä saisi huonoja kokemuksia. Harjoitusten aikana (jokainen koira käytiin yksitellen läpi ja katsottiin erityisesti sen rakennetta) Suti kylläkin lähinnä jäljesti jotain, mutta annoin sen tehdä sitä, kun tylsäähän siellä olisi muuten ollutkin. Kun vielä illan päätteeksi ajattelin, että tehdään nyt edes vähän töitä ja otin sen perusasentoon, jossa kääntyilin eri suuntiin ja otettiin vielä kaukotkin, se teki innokkaasti, nopeasti ja hyvällä motivaatiolla. Ei ollut siis liian väsynyt tekemään hommia hyvin, vaikka pitkä ilta olikin takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti