perjantai 30. syyskuuta 2016

Motivaatiota hajun etsintään

Seuraavat pari viikkoa olikin Sutin kanssa rauhallisempaa. Kävin kahden viikon aikana neljä kertaa Joensuussa luennoilla, kerran Hämeenlinnassa koulutuksessa ja kerran Kuopiossa tentissä. Huh huh, siihen on vielä lisättävä luennoille liittyvien tehtävien teot. Olihan siinä puuhaa...

Samaan aikaan jouduimme jälleen antamaan Jojolle särkylääkettä viikon ajan. Meni monta päivää ennen kuin särkylääke alkoi parantaa Jojon oloa :( Onneksi nyt lääkkeen annon lopettamisen jälkeen, se on jälleen ollut ok. Kyllä tässä vähän sellainen olo on, että lähtö voi tulla koska tahansa ;(

Onneksi Samun pianotunnin ajan maanantaisin on hyvä treenata hetki Sutin kanssa. Seurakuntakeskuksen pihassa on sopivasti häiriötäkin, kun ohi kulkee, pyöriä, autoja, kävelijöitä ja koiria. Toissa viikolla treenasin rallya ja tokoa. Tein pienen radan pätkän, jossa kylttitelineiden virkaa ajoivat erilaiset autosta löytyneet esineet. Harjoittelimme innokasta radalle lähtöä. Alkaa toimia! Harjoittelimme radalla erilaisia meille vaikeimpia kylttejä, kuten sivuaskeleita kyltin jälkeen, pyörähdystä oikealla paikalla, istu-seiso-kierrä koiran ympäri -kylttiä ja kartioiden kiertoa. Lisäksi erilaisia käännöksiä. On ne helppoja silloin, kun Suti on hyvin kuulolla! Ei meillä kylttien suorittamisessa ole mitään ongelmia, jos saan Sutin pysymään kontaktissa. Lisäjuttuna otin koko radan kaikkine samoine temppuineen koiran ollessa oikealla puolella. Jes, onnistuu! :)

Tällä viikolla olen ollut Sutin kanssa taas aktiivisempi. Maanantaina aloimme harjoitella NoseWorkissa sellaista, että laitoin laatikoihin makupalat houkuttamaan kohteille menoa. Alkoi nopeasti tuottaa tulosta! Itse asiassa tiistaina jo ajattelin, että taitaa olla parempi vähentää palkkaa laatikoista, koska Suti nuohosi kaikki laatikot ensin tyhjiksi ja kävi ne vielä kerran tai pari läpi, ennen kuin ilmaisi hajun! Kun laatikot oli alunperinkin tyhjiä, Suti ilmaisi hajun heti. Niinpä teemme jatkossa niin, että lisään makupaloja laatikoihin, jos siltä alkaa etsintämotivaatio taas laskea.

Maanantaina treenasimme illasta jälleen tokoa, rallya ja noseworkia. Lähinnä seuraamista, kontaktia, hyvää fiilistä, onnistunutta lähtöä ym. Jatkoimme aamulla aloittamaani namien etsintää laatikoista -harjoitusta erilaisissa ympäristöissä.

Keskiviikkona meillä oli porukan kanssa treenit Niemisjärvellä. Tein meille sielläkin hajuharjoituksen, jossa hyödynsin häiriökoiria. Laitoin vain viisi laatikkoa, koska halusin vähän helpottaa harjoitusta, kaikkiin makupalat, kierrätin häiriökoiria laatikoiden ympärillä niin, että niiden hajua jäisi maahan paljon. Halusin testata, lähteekö Suti edelleen jäljestämään vai onko kohteiden etsintä sille jo motivoivampaa. Ei ollut mitään jäljestämisongelmia! Se juoksi heti kohteille ja etsi, mutta kävi vielä tyhjät laatikotkin läpi, ennen kuin ilmaisi hajun. Kun jätin laatikot tyhjiksi, se kävi laatikot läpi ja ilmaisi hajun heti ja täydellisesti :)

Teimme myös avoimen luokan rally-radan pariin kertaan. Ekalla kerralla palkkasin tiuhaan. Suti oli hyvin kontaktissa ja innokas tekemään temppuja. Osasimme kyllä kaikki kyltit. Toisella kerralla en palkannut kuin kerran houkutuksen jälkeen. Silti motivaatio ja kontakti säilyi hienosti! :) Kolmanneksi kävin vielä suorittamassa ns. lähdön ja houkutuksen, minkä jälkeen lopetimme. Mielestäni Sutille jäi vielä haluja tehdä hommia, mikä on hyvä jatkon kannalta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti