tiistai 5. heinäkuuta 2016

Luopumisharjoituksia

Ajattelin, että nyt tarvitsen jotain lisäapua tähän meidän seuraamisongelmaan, vaikka toki parempaan ollaan jo paljon menty. Löysin monen mutkan ja sattuman kautta verkkokursseja järjestävän koirakoulun. Vastaavia oppeja olisi saanut Krista Karhun Koirakoutsilla heinäkuussa. Meinasin jo ilmoittautua, kunnes huomasin tämän verkkokurssin. Parempi näin. Säästyy kilometrejä!

Ensimmäisenä harjoituksena oli opettaa koira luopumaan ja odottamaan lupaa. Sitä harjoitellaan niin, että koiran eteen maahan heitetään makupala. Koira ei saa päästä omatoimisesti syömään sitä, vaan se pitää estää esim. liinalla tai remmillä. Ajatuksena on, että kun koira ottaa kontaktin, sitä kehutaan ja palkataan kädestä ja sitten vapautetaan eri sanalla syömään maassa oleva makupala.

Varioin tätä niin, että Sutin pitää istua perusasennossa. Kehusanana "Jes" ja vapautuksena "Saa ottaa". Tuttuja jo, mutta vahvistaminen on aina hyvä. Treenailtiin tätä kotona muutamana päivänä pari kertaa päivässä. Kävin hakemassa eläinkaupasta Natural Menua, koska agilitykisoista palkinnoksi saamamme kuivanappulat ovat niin isoja, että niillä palkkaaminen täyttäisi Sutin mahan kokonaan, enkä halua siirtää sitä nappulalle. Natural Menun nappulat saa pienemmiksi paloiksi ja ne säilyvät taskussa hyvin (verrattuna vaikkapa keitettyyn broilerin sydämeen, jota käytän treeneissä "ihmisten ilmoilla"). Kotona voi palkka olla vähän kehnompaakin. Kun haluan treenata nyt useita kertoja päivässä, koska meillä on monta tärkeää treenikohdetta, on parempi, että makupalat eivät aiheuta koiralle ähkyä heti ensimmäisessä harjoituksessa. Viikonloppu oltiin reissussa ja maanantaina oli toko-treenit.

En tiedä, johtuiko muutos tästä vai siitä, että olemme muutenkin olleet aktiivisempia tänä kesänä, mutta Suti oli kuin toinen koira! Piristymistä on ollut havaittavissa jo rally-treeneissä, mutta edellisissä toko-treeneissä oli meno edelleen entistä masentunutta touhua.

Treenit pidettiin sateen takia Hangan lavan sisätiloissa. Pari koiraa veuhottivat ennen sisälle menoa keskenään pihassa. Suti kiihtyi vähän ja keskittyminen herpaantui, mutta petrasi hienosti. En halunnut antaa Sutin lähteä mukaan veuhottamaan, koska me olemme menneet treeneihin tekemään töitä. Muutenkin otin sen asenteen, että keskityn vain koiraan, enkä mihinkään muuhun!

Meillä oli aiheena kaukot ja merkin kierto. Otin kouluttajien puheosuuksien aikana Sutin kanssa askeleita eteen, taakse ja sivuille ja se pysyi mahtavasti kuulolla! Joitakin kertoja tehtiin kaukojakin, mutta lähinnä otin perusasentoa. Toinen kouluttajista oli tuonut mukaan räsymattoja, jotta lattia ei olisi liukas. Otin sen päällä perusasentoa ja luopumisharjoitusta, mikä olikin loistava idea, koska siinähän niitä hajuja totisesti oli! Suti otti kontaktin heti, heitin makupalan, se luopui heti, vapautin hakemaan makupalan. Se haisteli hetken ja peruutti perusasentoon takaisin ilman erillistä käskyä!! :D Tätä toistettiin kymmeniä kertoja ja aina toimi yhtä hyvin!

Merkin kiertoa emme ole harjoitelleet pitkään aikaan. Luultavasti viimeksi olen ottanut pysähtymistä merkillä. Uusilla toko-säännöillä koira kiertää merkin ja palaa perusasentoon. Kun vähän kokeilin (haluan harjoitella rauhassa kotona, että saadaan liike kunnolla alkuun), Suti kyllä innostui hommasta heti, mutta sähläsi ja kun ei ymmärtänyt täysin mitä pitää tehdä, tarjosi NoseWorkin ilmaisua, eli piti nenäänsä kartion päällä! :D Eli tarjoaa sitä, mitä on viime aikoina eniten vahvistettu! Näytti kyllä hauskalta! :) Tänä aamuna ruokakupilla otin merkin kiertoa kotona (ostin viikonloppuna uusien sääntöjen mukaisen kartion). Kyllä se siitä lähtee sujumaan, kun aletaan tosissaan harjoitella. Tänään jo ihan toinen meininki.

Ruokakupilla olen harjoitellut myös peruuttamista viime viikkojen ajan. Ihan hyvältä sekin jo vaikuttaa! Ja Suti tekee sitä myös muualla, eli hyvin on mennyt oppi perille. Viime viikolla aloittelin oikealla puolella peruuttamista ja sivuaskeleita.

Toko-treenien loppuun otettiin vielä pari luoksetuloa. Otin vain iloisen läpijuoksun, en perusasentoja eikä muutakaan kokeenomaista. Pääasia, että treenit loppui vauhdikkaasti ja että oli kivaa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti