sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Jojo 13 vuotta

Jojo täytti elokuussa jo 13 vuotta. Ihan on ollut pirteä poika, eikä ikä todellakaan ole näkynyt mitenkään - vähän ehkä on naama vaaleampi kuin nuorempana. Aloimme kuitenkin ihmetellä sen käytöstä alkusyksystä: yöllä oli levoton, kipeänoloinenkin, ei tullut mielellään saunaan, sai voimakkaita niistokohtauksia ja muita pieniä omituisuuksia, minkä takia päätimme käydä eläinlääkärissä.

Jojo 13-vuotispäivänään tarkistamassa leikkimökkiurakan työnjälkeä.
Eläinklinikka Tähdessä eläinlääkäri tutki Jojoa ja kuuli erittäin voimakkaan sydämen sivuäänen joka puolelta kroppaa. Kävimme röntgenissä ja minäkin näin, miten isoksi sydän oli jo laajentunut! Lisäksi näkyi spondyloosi niskanikamissa. Saimme välittömästi mukaamme nesteenpoisto- ja sydänlääkkeen, sekä tarvittaessa käytettäväksi kipulääkkeen. Muutamassa viikossa Jojon olo alkoi kohentua.

Pari kuukautta myöhemmin kävimme samassa paikassa sydänultrassa ja eläinlääkäri näki sydämen vasemman kammion läpän antavan periksi, eli se päästää verta molempiin suuntiin. Ultralla näimme, miten veri kiersi pyörteenä kammiossa. Ei ollut mielestäni kaunista katsottavaa, vaikka eläinlääkäri oli varmasti nähnyt pahempaakin. Hän arveli, että varmaankin vauriota sydämeen on jo ehtinyt tulla, mutta lääkitys on selvästi auttanut. Koska Jojolla oli edelliskerrasta paino pudonnut 300 grammaa, pienennettiin sydänlääkkeen määrää hieman. Lisäksi saimme ohjeeksi, että jos niistokohtauksia taas tulee, voimme lisätä hetkellisesti nesteenpoistolääkettä. Painon ei saa enää laskea, mutta ei tietenkään saa lihavaksikaan lihottaa. Elinikäennuste oli vaikea antaa, koska ikää Jojolla on jo noinkin paljon. Eläinlääkäri sanoi, että jos Jojo olisi vaikka 7-vuotias, hän arvioisi, että se eläisi vielä vuosia, mutta nyt on vaikea sanoa, joskaan ei kuoppaakaan tarvitse alkaa saman tien kaivaa.

Voi sanoa, että Jojon olotila on selvästi parantunut ja se on pirteämpi kuin ennen lääkityksen aloittamista. Se saunookin taas mielellään! Olen lisännyt kaikkien ruokiin myös monivitamiinivalmistetta - eihän siitä haittaakaan varmaankaan ole. Ainoa haittapuoli on, että nesteenpoistolääke lisää juomista ja siten pissaamisen tarvetta. Koska joudun antamaan nesteenpoistolääkkeen vasta töistä palattuamme (ettei päivällä pissahätä yllätä), Jojon on päästävä pissalle joka yö! Ja siinä samalla menee Papukin, ja se tulee yleensä sisälle paljon myöhemmin kuin Jojo... Se on huonontanut minun ja mieheni unenlaatua huomattavasti. Tällaista se kai sitten on vanhojen koirien kanssa... Suti nukkuu yönsä kuin pikkuporsas :D

Vanhojen koirien kanssa eläessä alkaa purkkien määrä kummasti lisääntyä...
Jojo ottaa lääkkeen mielellään juustoon käärittynä. Samalla tulee pieni jumppatuokio, kun lääkejuuston saamiseksi pitää heiluttaa. Hyvää treeniä pitämään sisäiset lihakset kunnossa! Papu ja Suti odottavat vierellä omaa herkkuaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti