maanantai 25. elokuuta 2014

Suti karhutestissä

Suti kävi tutustumassa karhuun tänään Hankasalmella pidetyssä karhutestissä. Se oli mielestäni rohkea ja valmis puolustamaan minua vaikka kuolemaansa saakka.

Suti haistoi karhun jo tullessamme testipaikalle. Päästin sen vapaaksi kun lähdimme menemään kohti karhua. Suti juoksenteli ympäriinsä ja juoksi sitten karhun luokse, kävi haistamassakin vähän lähempää niskakarvat pystyssä. Kun karhu liikahti, se juoksi kauemmaksi haistelemaan puskia. Kun karhu lähti liikkeelle ja erityisesti minua kohti, Suti tuli eteeni ja haukkui ajaakseen karhun pois. Lopuksi se tuli luokseni ihan kuin sanomaan, että eikö nyt kannattaisi jo lähteä pois.

Oikeastaan en ole yllättynyt sen rohkeasta käytöksestä, mutta voihan olla, että oikeassa tilanteessa voisi sen käytös toisenlaistakin olla... Mutta ehkä se olisi valmis uhraamaan itsensä, että minä pääsisin karkuun? <3 p="">
Tässä videolinkki you tubeen:

http://youtu.be/oK7uH_xKAuo

 

tiistai 19. elokuuta 2014

Jojo 12 vuotta

Jojolla tänään jo 12-vuotissyntymäpäivä! Niin se aika kuluu... Ohessa video, joka kertoo mielestämme enemmän kuin tuhat sanaa tämän koiran luonteesta ja tämän hetken kunnosta:

keskiviikko 6. elokuuta 2014

Tikkutukka posettaa

Suti 7 vkon iässä.

Suti 2,5 vuoden iässä. (kuvat: Juha ja Tiina Lastula)

maanantai 4. elokuuta 2014

Kesäkuvia heinäkuulta 2014

Suti kyttää marsua, joka on niin rohkea, ettei juurikaan säiky koiria, vaikka ne kuinka sitä toivovatkin.

Hevoset ovat laitumella taas. Tänä vuonna lämminverisiä. On ne ihania!
Suti tarkkailee hevosia. Tänä vuonna kaikkien koirien suhtautuminen hevosiin on huomattavasti rauhallisempaa ja hiljaisempaa kuin viime vuonna :)

Papu ja Jojo kävivät uimassa papan rannassa heinäkuun lopussa. Papu ui kunnolla mentyäni itsekin veteen. Suti lähti myös kerran perään, mutta ei erehtynyt toista kertaa.

Tänä kesänä on onnistunut niin peruna-, porkkana-, retiisi-, herne- kuin marjasatokin. Kesäkurpitsaa ja omenaakin näyttäisi tulevan hyvin. Ainoa pettymys on ollut mansikat. Jouduimme jälleen ostamaan 5kg laatikon pakastamista varten.

Papu 10 vuotta!

Papu täyttää tänään jo 10 vuotta! Onnea pikku-pupu! Toivottavasti jatkat mukana elämässämme vielä monta vuotta.

Koko lauma sai kaluta vuorollaan hevosen luuta, mutta Papulle aion tehdä vielä maksalaatikkokakun.






sunnuntai 3. elokuuta 2014

Näyttely Kuopiossa 3.8.2014

Ja turnee saatiin päätökseen turvallisesti. Tämä rutistus oli itselleni haaste, josta selvisin mielestäni hyvin, vaikka helteet ottivat voimille ja arvostelut luonnolle. Olisihan se ollut kiva, jos olisin saanut Sutista muotovalion nuorena, mutta olisi ehkä ollut järkevää silloin miettiä kenelle koiran vie arvosteltavaksi. Kokeillaan sitten vaikka veteraaniluokkaan seuraavaksi.

Kunpa saisin Sutin jalostustarkastukseen niin olisin tyytyväinen.

Jälleen jouduin ihmettelemään näyttelytouhuja. Kääpiösnautseritkin kuskataan näyttelypaikalle häkeissä vetäen, ja parempi kai se onkin, ettei karvat vain mene sotkuun tai kerää kaiken maailman roskia mukaansa. Suti sai kävellä paikalle rauhassa puskia nuuhkien ja pissaillen, koska sen karvaan ei roskat tartu eikä föönaaminen muutenkaan ole tarpeen. Mutta eihän tällaista näyttelytuomari arvosta. Näyttelypaikalla oli tietyt paikat, joilla sai tupakoida, mutta se ei tietenkään ilmeisesti koskenut kaikkia, vaan itsekkäästi poltettiin siinä missä satuttiin seisomaan. Miksihän trimmipöytä vietiin ihan kehänauhaan kiinni ja siinä käsiteltiin kaikki saman kasvattajan koirat ennen kehään menoa? Ihmettelin samaa bichon frisee -kehän ohi kulkiessani. Eikö sitä voisi melkein pitää jo tuomarille esittämisenä? Mutta mikäpä minä olen sitä arvostelemaan, ihmettelen vain.

Tänään tuomarina oli Andrew Brace, Iso-Britannia.

Arvostelu: "2,5 y old. Lacking in leg furnishings, but the body coat is good texture. Balanced head with typical eye, but ears could be neater. Needs more angulation front and back, and more defined topline. Moves close behind, wide in front. Profile movement could have more scope." EH AVK1

Kaikki arvostelut kertoivat mielestäni siitä, että Suti on edelleen melko keskenkasvuinen ja että sen pitää päästä lihashuoltoon. Jatkamme pyöräilyä ensi viikolla parina päivänä viikossa, mutta hierojalle pitää varata aika välittömästi. Liikkeiden huonous harmittaa, koska sillä on ollut hyvät liikkeet, mutta nyt ajoitin ahkeramman treenaamiseen väärin.

Suti esiintyi mielestäni hyvin ja käyttäytyi kaikkia kohtaan upeasti. Sitä arvostan kuitenkin koirassa eniten. Sen kuitenkin opin, että ulkomaisille tuomareille Sutia on todennäköisesti turha viedä, koska sitähän sitä arvostetaan, johon silmä on tottunut. Mutta kaikki kunnia myös kilpakumppaneille: Kehässä oli joka päivä todella upeita ja näyttäviä näyttelykoiria.

Nyt Suti on ansainnut hevosen luun ja huomenna alkaa rallytokon treenaaminen tavoitteellisesti. Olen suunnitellut kisoja syksylle.

lauantai 2. elokuuta 2014

Näyttely Kuopiossa 2.8.2014

Ja turnee jatkuu...

Enpä olisi uskonut olevani tientukkona tänä aamuna ajaessani 100:n alueella mittarin mukaan reilua 110:aa. Mutta niin vain Toyota peräkärryn (!!) kanssa saavutti minut hieman Jari-Pekan jälkeen ja ajeli perstuntumassa pitkän matkan ennen kuin meni ohi. Jep, jep :/ Loppu- ja tulomatka sujuivat tällä kertaa rennommissa tunnelmissa.

Tänään tuomarina oli Liliane De Ridder Onghena Belgiasta.

Arvostelu: "2,5 years old. Nice length of head but toplines could be more paralled. Middle brown eyes. Rather upright in shoulder. Could have more body. Nice rear angulations. Very good coat texture. Scissorbite. Loose in front movement and rather narrow in the rear." EH AVK2

perjantai 1. elokuuta 2014

Näyttely Kuopiossa 1.8.2014

Huh hellettä! Olipa aika rankka reissu... Mustien kehän alkamisaika oli vasta 12.30, joten kuumuus oli jo aika paha siinä vaiheessa. Lisäksi minun verenpainettani nosti kaikenlaiset kummalliset autoilijat välillä Hankasalmi as-Kuopio-Hankasalmi as :( Tuolla välillä on todella paljon 100:n alueita, enkä ymmärrä, mikseivät ihmiset sitten aja sitä nopeutta vaan pitää körötellä 80:aa tai vieläkin hiljempaa, kun kerran kelikin oli hyvä. Sitten tulee jotain kotivatasia, jotka puikkelehtivat ahtaisiin väleihin tai niitä, jotka ohittavat hidastelijan, mutta jäävät sitten ihan sen eteen uudeksi tien tukoksi. Ai että, kun hermostutti välillä... ;) Nyt onneksi kotona turvallisesti. Onneksi lauantaina ja sunnuntaina kehät ovat aikaisemmin, niin toivottavasti edes aamulla saa ajella rauhassa.

Hieroin Sutin sunnuntaina ja vielä eilen. Sunnuntain jälkeen sen liikkeet ja kulmaukset parantuivat jo, mutta otin sen vielä uudelleen käsittelyyn.

Kääpiösnautsereilla tuli tuomarimuutos, enkä olekaan koskaan aiemmin ollut Paula Heikkinen-Lehkosen kehässä. Yhtä suuri arvoitus se alkuperäinen hollantilainenkin olisi ollut, joten en halunnut perua osallistumista.

Kuuma siis oli. Otin sateenvarjon mukaan, jotta voimme olla sen varjossa. Lisäksi pidin Sutilla märkää viilennysloimea. Onneksi sen karva on niin huippuhyvä, ettei se mennyt huonoksi, vaikka loimea pidinkin. Se piristikin selvästi.

Arvostelu (jälleen rahoille vastinetta, kuten Mäkiselläkin, sillä melkein kaikki rivit ovat täynnä): "Saisi kokonaisuutena olla tiiviimpi. Lanneosa saisi olla lyhyempi. Leveä, pyöreähkö kallo. Isot, haja-asentoiset korvat. Tummat silmät. Hyvä lapakulmaus, samoin takakulmaukset, mutta kapeat takaliikkeet. Hieman alaskiinnittynyt häntä. Aivan erinomainen karkea karva, myös jalkakarvat ovat karkeat  ja väri on kauttaaltaan syvänmusta. Rauhallinen käytös." Koko 36cm. EH AVK1

Hienoa, että kulmaukset olivat tällä kertaa kunnossa! Mutta onko Sutilla isot korvat? :D Häntä saattoi seisoessa olla matalammalla kuin normaalisti, mutta onko sillä alaskiinnittynyt häntä oikeasti? Onko sillä leveä, pyöreähkö kallo? Ihan hyvä arvostelu kai kuitenkin.

Huomenna turnee jatkuu...