keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Omatoimi-aksaa

Meillä on kotona joitakin agilityesteitä: lyhyt putki, hyppy, 6 kepin pujottelu, rengas ja keinu. Varastossa odottaa kunnostusta myös A ja puomi sekä pöytä. Pituus pitäisi itse rakentaa, kun vain muistaisi. Näistäkin esteistä saa ihan riittävän pitkiä ratoja ja pystyy treenaamaan erilaisia ohjauskuvioita. Kokemattomalle koiralle myös esteiden varsinainen suorittaminen turvallisesti pitää opettaa ja omasta mielestäni meillä on juuri ne esteet, jotka usein vaativat eniten harjoitusta.

Niinpä olemme tehneet jotain pientä useita kertoja viikossa - ja sehän se on oppimisen tässä vaiheessa tärkeää. Saada toistoja. Ja pitää hauskaa.

On vähän Samun kesäloman alun jälkeen tokoilu jäänyt vähemmälle (ei juuri ollenkaan), mutta aksaa ollaan sitten omassa pihassa yritetty tehdä niin usein kuin ehtii. Tokoharjoittelu on ollut lähinnä ruokakupin ollessa takapalkkana luoksetulon pysäytyksen tai seuraamisen harjoittelua. Tänään käytiin ottamassa Hangan lavalla AVO:n hyppyä (pitää istua hypyn taakse ja hypätä takaisin perusasentoon) ja luoksetulon pysäytystä. Palkkasin hypyn jälkeen istumisasentoon. Luoksetulon pysäytyksen pyrin tekemään 10 askeleen päästä takapalkalla. Vähän on vielä epäröintiä meillä molemmilla, mutta katsotaan nyt, miten se lähtee tästä käyntiin.

Käytiinhän me pari päivää sitten Hangan lavalla ryhmäkoulutuksessakin. Meidän illan harjoittelukohteena oli BH-kokeen paikkamakuu, kontakti, seuraaminen ja ryhmäpaikkamakuu. Oli todella levotonta ja paljon häiriötä.

Noutoa pitää muistaa treenata kotona!!

Mutta sitten siihen agiin. Ollaan reilun viikon aikana harjoiteltu viisi kertaa. Viime lauantain ryhmätreenit peruuntuivat ulkopuolisen kouluttajan takia.

Aluksi vähän yksinkertaisempaa rataa: hyppy, rengas, kepit ja putki sekä putken kauimmainen ("pimeä") pää, kepit, rengas ja hyppy. Rengas ja hyppy tekivät pienen mutkan. Kun jätin makupalarasian odottamaan "radan ulkopuolelle" niin, että sinne oli helppo juosta suoraan hypyltä, Suti alkoi irrota hienosti! Lisäksi otimme pelkkää keinua ja takaaleikkausta renkaan ja hypyn välissä.

Seuraavalla kerralla kahdenlaisia ratoja: hyppy, rengas, keinu, putki, kepit, rengas ja hyppy sekä rengas, hyppy, putki, kepit ja rengas sekä näistä erilaisia variaatioita. Radalla hyppy oli kaikkien esteiden keskellä muiden ollessa vähän kuin ympyränä. Harjoittelukohteena oli kepeille vienti putkesta sekä renkaalta. Huomasin, että paras palkka Sutille oli päästä seuraavalle esteelle renkaalle kepeiltä kuin saada makupalapalkka! Pujottelu sujuu jo hienosti ja keinulle menee reippaasti. Lisäksi harjoittelimme hyppyesteen kiertoa ja tiukkaa käännöstä.

Seuraavalla kerralla tein vähän Papun ja Jojonkin kanssa. Tykkäsiväthän ne tietysti :) Papu tosin sai tehdä vain keinua, putkea ja pujottelua. Jojo teki kaikkia. Sen kanssa tehdessä hoksasinkin, että minun pitää opettaa Sutillekin sylikääntö. Se onnistui Jojon kanssa vanhasta muistista tosi hyvin. Siinä pitää vain antaa koiralle hyvin tilaa.

Niinpä eilen sitten otimme ohjelmaan sylikäännön harjoittelun. Hyppy pois päin, välistä veto ja käännös keinulle. Aluksi Suti teki pyörähdyksen edessäni, mutta kun annoin sille tarpeeksi tilaa suorittaa, alkoi sylikääntö onnistua kuten kuuluu (eli ohjaaja pysyy käytännössä paikoillaan ja koira tekee ohjaajan edessä laajahkon käännöksen pois päin ohjaajasta). Toinen harjoituskohde oli pujotteluun meno suorasta putkesta vauhdilla. Lisäksi teimme radan: kepit, putki, rengas, hyppy, sylikääntö ja keinu.

Tänään sitten harjoittelimme pujottelua nopeammalla tahdilla. Suti suoritti pujottelun loppuun, vaikka vauhti nousikin ja saatoin mennä jo vähän edellekin! Erinomaista! Keinulla harjoittelimme alastulokontaktia, haluan sen pysähtyvän etujalat maahan ja takajalat puomilla. Nyt ei parane kiirehtiä, vaan tehdä perustyö tarkasti! Sitten pikku hiljaa harjoitellaan sitä, että koira pysähtyy ja minä voin jatkaa matkaa. Mutta ei vielä. Lisäksi harjoittelimme lisää sylikääntöjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti