keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Kontaktia ja häiriönsietoa

Ajatus siitä, että päivittäisin tätä blogia kerran viikossa on kaunis, mutta näköjään hankala toteuttaa :/ Päivät ja viikot vain menevät niin nopeasti, ettei mitään tajua. Onneksi Samulla alkaa tänään kesäloma, jos se saisi päivistä pois kiireen tunnun, kun ei tarvitse aamulla lähteä mihinkään eikä kytätä kelloa, että pitää taas lähteä hakemaan. Puutarhahommatkin alkaa olla tehtyinä, joten saa vain jäädä odottelemaan sadon kypsymistä.

Tämän kuun toko-teemana on ollut häiriöiden sieto. Olemme käyneet Kennelkerhon tottelevaisuuskoulutuksissa harjoittelemassa kehän lähestymistä nätisti ja kontaktia muista koirista huolimatta sekä tietysti haistelun vähentämistä. Välillä se onkin jo sujunut paremmin. Lisäksi olemme treenanneet koulun pihassa, kun Samu oli lapsilauman kanssa parkourissa, Salen ja Siwan pihoissa asfaltilla, nurmella ja soralla sekä kirkonkylän torin parkkipaikalla. Olemme myös käyneet möllitokossa Taitavilla Tassuilla Jyväskylässä ja rally-toko-treeneissä Pieksämäellä.

Välillä kaikki menee loistavasti, välillä nenä vie. En osaa yhtään sanoa, mikä siihen voisi vaikuttaa ja mikä voisi auttaa. Joku sanoi, että jos hänen koiransa ei ole saanut tarpeeksi tekemistä, se haistelee enemmän. Minusta taas tuntuu, että jos Suti saa minulta liikaa huomiota, se haistelee enemmän. Kun minulla ei ole ollut sille tarpeeksi aikaa, se tekee enemmän töitä ja pysyy paremmin kontaktissa. Mutta ne hormonit!! Sillä on taas hormonit hyrränneet niin paljon, että hermot menee! :( Voi kunpa tämä olisi vain nuoren teini-ikäisen uroksen vaiva eikä loppuelämän ongelma.

Olimme möllitokopaikalla hyvissä ajoin ja lenkitin Sutia puolisen tuntia ennen autoon laittamista. Pieni lepotauko ja sitten otettiin seuraamista ulkona ja sisällä. Pieni lepo vielä ennen paikkamakuuta, joka meni hyvin, vaikka loppuajasta Suti alkoikin haistella maata ympärillään. Pysyi kuitenkin paikallaan ja meni maahan ja nousi istumaan ensimmäisillä käskyillä. Pieni lepotauko autolla ennen yksilöliikkeitä. Menimme kehän ulkopuolelle sisätiloihin edellisen koiran aloittaessa kehässä. Suti toimi loistavasti kehän ulkopuolella. Kun menimme kehään, kaikki meni taas ihan pieleen. Se ei pitänyt kontaktia ja olisi vain haistellut maata. Teenkö kehässä jotain eri tavalla kuin treeneissä tai kehän ulkopuolella? Olen yrittänyt treenata juuri niin kuin kehässä pitää toimia, mutta jotain siellä kuitenkin tapahtuu :( Enkä edes mielestäni jännittänyt. Suti kyllä teki kaikki liikkeet juuri niin kuin piti ja ajallaan, mutta seuraaminen oli huonoa. Möllitokon jälkeen olen treenannut käytännössä vain kontaktia ja seuraamista. Lisäksi olen vaihtanut pannan ja remmin, jos niillä olisi merkitystä. Yritän myös kiinnittää huomiota siihen, miten pidän käteni seuraamisessa. En saa liikuttaa niitä "reippaasti" sivuilla jne.

On tämä toko käppänän kanssa kyllä niin haastavaa! Harmi, kun tiedän, miten taitava koira on, mutta emme onnistu kokeessa enkä tiedä, mistä se johtuu, että voisin tehdä asialle jotain! Toivottavasti homma alkaa toimia sitten viimeistään vanhoilla päivillä, jos nyt on jostain syystä liian aikaista.

Ehdimme käydä kerran tässä kuussa rally-toko-treeneissä Pieksämäellä. Porukka oli oikein mukava ja otti meidät heti hyvin vastaan. Osasimme Sutin kanssa kaikki kyltit, joita radalla oli :) Heillä on tapana laittaa hallin takaosaan erilaisia pisteitä, joilla harjoitetaan koiran takapäätä. Loistavaa!! Todella hyvä idea :) Yksi harjoitus oli sellainen, että koiran piti nostaa etujalkansa kanisterin päälle ja kiertää siinä takajalkojaan ohjaajaa kohti. Ensimmäisellä kerralla Suti tarjosi kaikenlaista muuta, esim. agilitykontaktin alastulon harjoittelua tai maahanmenoa kanisterin päälle niin, että etujalat olivat edelleen kanisterin päällä ja takajalat maassa jne. :D Suti on siitä hyvä, että se uskaltaa tarjota erilaisia toimintoja saadakseen palkkion. Pidimme pienen tauon ja aloin taputtaa reittäni merkiksi samalla tavalla kuin kutsun sivulle perusasentoon. Nyt se sen hoksasi! Niin pystyimme kiertämään kanisteria ympäri ja ympäri Sutin pitäessä takajalkansa maassa ja etujalat kanisterin päällä :) Hallissa oli muuten todella paljon häiriötä ja Suti toimi ihan ok, joten ehkä se tästä vielä. Treeneissä oli niin kivaa, että haluan ehdottomasti alkaa käydä siellä säännöllisesti. Aika on vain vähän hankala, mutta jospa saisin sen kuitenkin jotenkin onnistumaan. Jos tuossa häiriössä Suti alkaa toimia hyvin, sitä ei hätkäytä pian enää mikään!

Ja sitten vielä vähän agilityuutisia! ;) Olemme ottaneet rengasta ja pujottelua pihassa tultuamme kotiin aamulla. Suti on mielettömän nopea ja hyppää renkaan pitkälle eteen. Pujottelu sujuu jo hienosti molemmilta puolilta, välillä tulee joku jumi, mutta niistä selvitään. Olen tehnyt näistä kahdesta esteestä meille jo "radankin". Välillä mennään: odotus + rengas + pujottelu, ja välillä: pujottelu + rengas. Ne eivät ole ihan suorassa toisiaan kohti, joten molemmin päin mentäessä pitää seurata ohjausta. Renkaalta kepeille tultaessa olin tänään ihan fiiliksissä, kun Suti osasi hienosti hakea kepeille!! Nyt meidän on pakko alkaa treenata tätä tai me jäädään paljosta kivasta paitsi! Ja kaivaa keinu esiin varastosta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti