maanantai 17. kesäkuuta 2013

Rally-toko: Muurame 15.6.2013

Lauantaina kävimme Muuramessa elämäni ensimmäisissä rally-toko-kisoissa. Ratapiirrosta katsoessani jo tiesin, että tulemme selviämään kokeesta. Kaikki liikkeet olivat sellaisia, että meidän pitäisi ne osata. Rataantutustumisessa olo vain vahvistui. Olimme harjoitelleet mm. pujottelua juosten, joten sekään ei tulisi uutena. Monet muut jännittivät sitä kohtaa jo etukäteen.

Papu oli yli-innokas, kun otin sen autosta ulos viedäkseni sen pissalenkille. Olin etukäteen harmitellut, että olimme luokan viimeisiä. Papu piti toko-kokeissakin ottaa autosta vasta vähän ennen omaa vuoroa, ettei se ehtinyt väsyä. Luulin, että se olisi nytkin väsähtänyt liikaa odotteluaikana. Nyt pidin sitä kuitenkin koko odotteluajan kentän laidalla ja tein sen kanssa liikkeitä. Eikä se haitannut virettä yhtään! Päinvastoin, sain siltä ylimääräiset höyryt kulutettua pois ja se oli kuuliainen ja riittävän tarkka radalla.

Kokemuksena rally-toko-kisa oli miellyttävä. Rataan tutustuttiin ensin tuomarin kanssa ja hän kertoi, miten mikin liike pitää suorittaa ja siinä sai vielä kysyä. Kannattaa siis ehdottomasti kuunnella tarkasti, mitä tuomari sanoo, ettei sen takia tule virhepisteitä. Sen jälkeen saimme tutustua omin päin rataan vielä pitkän aikaa. Kävin sen läpi 4-5 kertaa ja aikaa olisi vieläkin ollut. Olin yllättynyt, miten helposti rata jäi mieleeni. Kävin joka kyltin läpi samalla suorittaen liikkeen kuvitellusti koiran kanssa ja oikeita käskyjäkin käyttäen, jotta ne jäisivät minulle paremmin mieleen. Harjoittelin Papun kanssa liikkeitä vielä tuossa samassa järjestyksessä kentän ulkopuolella.

Minulle sattui sellainen virhe liikkeessä, jossa koira ohjataan istumaan eteen ja pyydetään siitä takakautta sivulle, etten lähtenyt samantien liikkeelle, kuten olisi pitänyt, joten Papu ehti istua perusasentoon. Siitä tuli 10 virhepistettä. Jos olisin uusinut liikkeen, olisi tullut vain 3 virhepistettä. No, laitetaan kokemattomuuden piikkiin, etten huomannut uusia tai alunperinkin olla tarkkana. Toinen virhe tuli liikkeessä, jossa piti koira ottaa eteen istumaan ja käskeä siitä suoraan sivulle. Sähelsin käsien kanssa niin, että Papu meni lopulta takakautta sivulle. Nyt tajusin uusia ja saimme vain 3 virhepistettä, koska toisella yrittämällä liike onnistui.

Virheitä tuli siis 13 pistettä eli tulokseksi 87 pistettä: Hyväksytty! Olin ihan älyttömän tyytyväinen suoritukseemme ja Papun intoon. Kokemus oli hyvä ja suosittelen ehdottomasti lajia kaikille, joilla ei ole tarvittavaa intoa tokoon tai vanhoille toko-koirille. Tuomari oli kirjoittanut tuloslappuun: "osaava pari" :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti