maanantai 8. huhtikuuta 2013

Pikkureenejä

Kiireistä on ollut kouluhommien ym. takia, mutta ollaan  koitettu reenata aina kun mahdollista edes jotain pientä. Tähtään tokossa möllitokoon Pieksämäellä. Pakko päästä kokeilemaan, miten yhteistyömme toimii kisatilanteessa. Ajattelin muutenkin, että kesä voitaisiin kiertää möllikisoissa ja mennä ALO-luokkaan syksyllä. Jos ykkönen tulisi heti, loppuvuodesta voisi mennä myös AVO-luokkaan. BH-koe siintää myös haaveissa, joten tähtään siihen kesäksi 2014.

Luin Susanna ja Juha Korrin Tavoitteena huippukoira -kirjan. Se keskittyy palveluskoirien tottelevaisuusosuuden liikkeiden opettamiseen, mutta pystyi sieltä napsimaan hyödyllisiä vinkkejä myös tokoon ja ylipäätänsä koiran kanssa elämiseen. He olivat kanssani samaa mieltä siitä, miten pentua aletaan opettaa ja miten hyvä yhteistyö ratkaisee menestyksen. He suosittelivat harjoittelemaan nuoren koiran kanssa sellaista seuraamista, että ohjaaja asettaa varpaansa purkin kannen reunalle ja kiertää purkkia oikealle. Koiran pitäisi seurata perässä. Harjoitus kehittää koiran takapään käyttöä. Ajattelin kokeilla, kun tätähän emme ole näin selkeästi tulleet harjoitelleeksi. Mutta ei ongelmia! Hyvin Suti seurasi perässä ja korjasi asentoaan oikeaksi käätämällä peräpäätä :)

Sunnuntaina päästiin pitkästä aikaa agilityyn. Saimme reenata tällä kertaa rauhassa. Luin Laukaan koirakerhon lehdestä Juha Oreniuksen agilitykoulutuksesta, jossa yksi kohta radalla oli tuottanut vaikeuksia. Niinpä päätin ottaa harjoittelun kohteeksi samanlaisen kohdan. Radalla oli vain kolme estettä: hyppy, hyppy ja putki. Ensimmäinen hyppy oli minua ja muita esteitä kohti. Putken oli tarkoitus olla houkuttamassa toisen esteen takana. Toisella hypyllä piti tehdä takaakierto ja sitten putkeen.

Ensimmäisellä kerralla Suti hyppäsi toisenkin hypyn normaaliin suuntaan. Palkkasin kuitenkin. Koska asia oli sille outo, tein muutaman takaakierron pelkällä yhdellä hypyllä. Sitten keskityin enemmän siihen, miten jalkani olivat ja että ruumiini paino oli jaloilla oikein. Johan alkoi sujua! Ensin palkkasin heti siitä, että takaakierto onnistui. Sitten palkkasin siitä, että olin jo menossa esteen ohi kohti putkea, jolloin Suti oli tulossa esteen "nurkalla". Sitten palkkasin siitä, että rata onnistui putkeen asti. Sitten vielä koko rata loppuun eli kaksi hyppyä vielä suoraan eteen ja pallo palkaksi. Pienen leikkimisen jälkeen siirsin esteitä niin, että pääsimme harjoittelemaan toista puolta. Tämä vaati myös yhden epäonnistuneen yrityksen, kunnes alkoi onnistua. Minä kun ajattelin etukäteen, että joudumme harjoittelemaan tätä vielä seuraavallakin kerralla...

Sutilla on kovasti intoa tähän touhuun, mutta haluan silti pitää harjoitukset lyhyinä ja palkata usein. Jos ei heti onnistunut tai Sutin mielenkiinto alkoi herpaantua (näkyi maan nuuhkimisena), tein sen kanssa pari läpy-temppua, josta sain palkattua. Mukavaa oli sekin, että pallo kelpasi palkaksi :)

Toko-liikkeistä liikkeestä seisomisen harjoittelu jatkuu aina kun mahdollista: ruokakupilla ja kotiin jäädessä (lähtiessäni kotoa annan aina jotain pientä syötävää koirille). Hyvin tuntuisi pysähtyminen jo onnistuvan. Vielä kun saisi varmuutta paikalla pysymiseen palatessani rinnalle. Noudossa olemme ottaneet pitoharjoituksia molemmilla kapuloilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti