tiistai 15. tammikuuta 2013

Tappelu

Elämä kolmen uroksen kesken samassa taloudessa on ollut yllättävänkin rauhallista. Jojo ja Papu ovat ottaneet joskus mutta todella harvoin yhteen vaikkapa luusta, mutta riita on loppunut heti, kun komennan. Pyrin ennemmin välttämään riitoja kuin olemaan erotuomarina, niinpä koirat esim. syövät luut eri tiloissa. Jojo ryntää usein Papun ruokakupille ja Papu yleensä väistää. Silloin komennan Jojon pois, että Papu saa syödä loppuun rauhassa.

Mutta nyt meillä asuukin Suti, jonka sisällä asuu pieni terrieri, joka ei hyväksykään ihan kaikenlaista käytöstä Jojolta.

Kerron vähän taustaa Sutin käytöksestä tämän talven aikana. Mielestäni on erikoista, että vaikka Papu ryntäisi Sutin luo tavoitellen Sutilla olevaa lelua ja varastaa sen siltä, Suti vain "nöyristelee" ja väistää ja antaa viedä lelun. Ihan hyvä, en valita, mutta mielestäni näyttää käytökseltä, jota alempiarvoinen koira/susi osoittaa ylempäänsä kohtaan. Jos Jojo käyttäytyy vähänkin samalla tavalla kuin Papu, Suti on heti valmis taistelemaan. Niille saattaa tulla vähän tiukempaa kinaa milloin mistäkin aiheesta. Tosin kyllä myös leikkivät paljon yhdessä.

Annan koirille ruokakupit ulos terassille. Ensin niiden pitää odottaa paikallaan lupaa mennä kupille. Kun annan luvan, jokainen ryntää omalleen ja alkaa ahmia. Jojo mättää ruuan suuhunsa eikä ehdi edes syödä kuppia tyhjäksi, kun ryntää jo toisten kupeille. Yleensä Papun, mutta nyt parina iltana, Sutin. Ensimmäisenä iltana pääsin väliin, kun Suti puri Jojoa niskaan ja kiskoi sitä kuin vetolelua. Eikä meinannut irrottaa millään. Jojo oli melkein päässyt jo kupille. Vammoja ei tullut.

Toisena iltana olin tarkkailuetäisyydellä ja jälleen Jojo ryntäsi Sutin kuppia kohti. Nyt Suti hyökkäsi jo vastaan ja ne painivat hetken pystypainia. Otin molempien niskoista kiinni, mutta Jojo ehti livahtaa Sutin kupille ja Suti tarttua Jojoa taas niskasta. Eikä millään irti. Lopulta sain ne jotenkin irti ja huomasinkin, että omista sormistani tuli verta ja Jojolla oli reikä kaulassa. Verta ei kuitenkaan tullut juurikaan, joten eiköhän tuo parane samalla tavalla kuin Mossen kanssa tappelun jälkeen.

Tästä eteenpäin tulen siis ruokkimaan koirat niin, että Suti ja Papu syö takapihalla terassilla ja Jojo etupihalla kuistilla. Parempi vältellä tappelutilanteita, etteivät ne ala jatkuvasti kyräillä toisiaan. Systeemi onkin toiminut: Sutilla ja Papulla ei ole mitään riitoja.

Molemmissa tilanteissa Suti on siis ollut ns. niskan päällä eli voittamassa riidan. Eikä se todellakaan ole meinannut antaa periksi. Pakko sanoa, että Jojo on kyllä tässä asiassa tosi tyhmä! Sillä ei russelimaiseen tyyliin ole minkäänlaista itsesuojeluvaistoa. Jos se haluaa jotain (tässä tapauksessa ruokaa), se ei kunnioita ketään vaikka toinen olisi ennenkin antanut sille selkään. Ihan sama mikä sakemanni tai rotikka olisi vastassa. Ilmeisesti Papulle ruoka ei ole sen arvoista, että sen takia jaksaisi tapella, koska se ennemmin väistää.

Petri on väittänyt tähän asti, että Jojo olisi meillä koirista korkeimmassa asemassa. Minä taas olen kääntynyt Sutin tulon jälkeen sille kannalle, että Papu on korkeimmalla (ehkä rauhallisen ja siten arvokkaamman käytöksensä ansiosta) ja koska Jojo on seuraavalla sijalla Sutista, Suti ei annakaan sen tehdä ihan mitä tahansa. Suti tulee menemään Jojon ohi vielä joku päivä. Toivottavasti se ei vaadi tikkejä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti